Scheveningse Courant

Leen-1950Scheveningen – Honderd jaar geleden werd de basis gelegd voor de Christelijke Gymnastiek en Turnvereniging CGV Scheveningen. Op 5 maart 1914 werd namelijk gymnastiekvereniging Hercules opgericht. Ruim twintig jaar geleden besloten Hercules en gymnastiekvereniging Robur samen verder te gaan onder de naam CGV Scheveningen. Op 8 maart aanstaande wordt door CGV Scheveningen feestelijk stil gestaan bij het 100-jarige jubileum van Hercules.

In 1914 werd Hercules opgericht door de gebroeders Nieuwland. Het was toen nog zeer ongebruikelijk om aan gymnastiek te doen, zo weet oud-voorzitter Nico van der Zwan. “Het werd een beetje vreemd gevonden, zeker op Scheveningen. Er werd toch vaak gezegd, in plat Schevenings: ‘Ik laat je van m’n zoon geen paljas maken’. In die beginjaren was het gymnastiek alleen voor mannen en het duurde toch even voordat het aansloeg.”

De huidige voorzitter van CGV Scheveningen, Paul Aalders, knikt instemmend. “De oefeningen waren van Duitse origine, bedacht door de geleerde Friedrich Ludwig Jahn. Het was totaal anders dan wat we nu zien op gymnastiekverenigingen. De oefeningen waren heel statisch.”

Toch won de gymnastiek steeds meer terrein en vlak voor de oorlog kon Hercules zo’n 300 leden noteren. “Ook in de begin jaren van de oorlog werd nog gewoon lesgegeven. Tegen het einde van de oorlog stopte dat tijdelijk, maar na de oorlog werd de draad weer gewoon opgepakt”, vertelt Nico.

Na de oorlog kwamen de dames  erbij en dat gaf een ledenexplosie en maakte de turnsport een  technische ontwikkeling door. Nico legt uit: “Van de statische oefeningen ging men veel dynamischer dingen doen. Er is tegenwoordig gewoon veel beter materiaal, waar we vroeger op een kokosmatje onze landingen moesten doen, worden nu extra dikke valmatten gebruikt. Ook in het gebruik van toestellen zit flink wat verschil. Zo zijn er nu aparte toestellen voor de heren en de dames. Dat was vroeger niet.” de ongelijke brug, de kleine en de grote trampoline de tumblingbaan zij er onder andere bijgekomen.

In de jaren ’60 kende Hercules ware hoogtijdagen met ruim 1200 leden. Er werden toen spectaculaire optredens gegeven in onder andere het Kurhaus, het Circusgebouw en in de zaal van de Haagse Dierentuin. “De laatste jaren hebben we een stabiel ledenaantal van ongeveer 300 leden”, vertelt Paul. “Het is een financieel gezonde vereniging. We krijgen geen subsidies en doen het dus allemaal zelf. We zijn best trots dat we dat, zeker in deze zware tijden, kunnen blijven volhouden.” Een droom voor de toekomst hebben de huidige en oud-voorzitter ook: “Een eigen zaal. Dat is denk ik de droom van iedere vereniging, wij doen erg ons best  en hopen ook op medewerking van de politiek, om een eigen turnzaal voor CGV Scheveningen op Scheveningen te realiseren”, aldus Nico.

De viering van het 100-jarige jubileum van gymnastiekvereniging Hercules vindt plaats op zaterdag 8 maart aanstaande in de Bethelkerk, Jurriaan Kokstraat 175, van 15.00 tot 18.00 uur. De organisatie is nog op zoek naar namen en (e-mail)adressen van oud-leden. Daarnaast zijn ook verhalen, anekdotes, foto’s en krantenartikelen van harte welkom om een gedenkboekje samen te kunnen stellen. Alle informatie is welkom. U kunt dit per e-mail sturen naar: hercules100jaar@cgvscheveningen.nl of per post naar de ‘Jubileumcommissie 100 jaar Hercules’, Marcelisstraat 31, 2586 RR Scheveningen.

Via bovenstaande adressen kunt u zich ook opgeven voor de jubileumbijeenkomst. Om de bijeenkomst mogelijk te maken vraagt de organisatie een kleine bijdrage van 3 euro welke u kunt overmaken op 7905761 ten name van CGV Scheveningen onder vermelding van ‘100 jaar Hercules’ en uw naam (dit is tevens uw inschrijving).

Klik hier voor de jubileumpagina.